Gratis fotobewerking

Gratis fotobewerking

fotobewerking
Wie digitale foto's wil bewerken hoeft geen duur pakket aan te schaffen: er zijn uitstekende gratis programma's. Ook online. Voor eenvoudige fotobewerking, maar ook voor fotoshoppen en effecten.

Kijk voor het toevoegen van trucage, make-up en accessoires ook op Foto's pimpen

Online foto's bewerken

Op deze websites kun je online foto's bewerken. Naast gewone beeldbewerking - uitknippen, verkleinen, enzovoorts - kunnen vaak filters en effecten worden toegevoegd. De bewerkte foto is te downloaden naar de computer. Soms is het mogelijk om foto's online te bewaren - je krijgt dan een link om te gebruiken op websites - of kan de foto direct worden geplaatst op fotowebsites, zoals Flickr.

Fotoflexer
Fotobewerking met veel extra's: filters, effecten, randen en teksten toevoegen, vervormingen, retoucheren, enzovoorts. Fotoflexer bevat uitstekende tools, zoals
Slimme uitsnede om een achtergrond te verwijderen en Slim vergroten/verkleinen om de maat te veranderen zonder het onderwerp van de foto aan te tasten. Deze opties zijn te vinden bij Geavanceerd. Bij het openen van Fotoflexer kun je direct een foto uploaden van de computer.
Nederlands: Ja.
Registreren: Nee.

PicMonkey
PicMonkey is snel en handig in gebruik. De gewone fotobewerking - verkleinen, bijsnijden, verscherpen, contrast aanpassen - werkt zeer soepel. Daarnaast is er een hippe collectie filters en effecten: vintage look, make-up, lijsten en randen, tekst, tekstballonnen en artistieke bewerkingen. Alles werkt gemakkelijk, en je kan de foto's direct downloaden. Via 'Collage' kun je foto's gemakkelijk naast elkaar zetten in een vaste layout.
Nederlands: Nee.
Registreren: Nee.

Photoshop Express Editor
De online versie van Photoshop werkt zeer goed. Geschikt voor al het gewone werk, en enkele effecten. Via Decorate kun je tekst toevoegen en een foto pimpen met tekstballonnen en lollige attributen. Het is nog niet mogelijk om in lagen te werken. Je kan de foto's direct downloaden naar de computer. Photoshop.com werkt alleen met .jpg afbeeldingen.
Nederlands: Nee.
Registreren: Nee.

Pixlr Editor | Pixlr Express
Goed, snel fotoprogramma met veel mogelijkheden.
Pixlr Express is een eenvoudig programma voor uitsnijden, kleuren corrigeren, en andere veelgebruikte bewerkingen. De foto's kunnen worden gedownload als .jpg of .png
Pixlr Editor is een uitgebreid programma, dat sterk lijkt op Photoshop. Hiermee kun je in lagen werken, wat handig is voor het maken van een fotocollage.
Zie voor een handleiding: Collage maken
Nederlands: Ja (alleen Pixlr Editor).
Registreren: Nee.

Rsizr
Fotobewerking met een spectaculaire tool: je kan foto's vergroten of verkleinen, zonder het onderwerp van de foto te vervormen. Het beeld wordt alleen geschaald op de plekken waar het minder opvalt. Deze optie heet "Retarget" en op de helppagina's is een goede uitleg te vinden. Je kan de bewerkte foto's opslaan op de computer.
Nederlands: Nee.
Registreren: Nee.

Fotobewerkingssoftware voor de computer

Er is goede, gratis software voor iedereen die zich bezighoudt met digitaal fotograferen: voor het snel bijsnijden van een foto, maar ook voor professioneel retoucheren. Sommige programma's bieden uitgebreide mogelijkheden, zoals het werken met filters en het maken van fotocollages.

Photoshop CS2
Adobe Photoshop is dé standaard in professionele fotobewerkingssoftware. Deze oudere versie van het programma wordt door de fabrikant niet meer ondersteund. Er is een licentie beschikbaar voor iedereen - ook als je niet betaald hebt voor het pakket - waarmee de software in feite is vrijgegeven. Het serienummer staat vermeld in de beschrijving, onder de downloadlinks. Photoshop CS2 is een uitstekend en zeer compleet pakket. Het is niet eenvoudig in gebruik maar biedt uitgebreide mogelijkheden voor het corrigeren, bewerken en printklaar maken van fotobestanden. Daarbij hoort uiteraard ook tekenen, slimme selecties maken, en het werken in meerdere lagen.
Platform: Windows XP of hoger, Mac OS X.
Nederlands: Nee.
Gratis: Ja.

Paint.NET
Goed programma voor fotobewerking, dat veel uitgebreider is dan Paint (het standaard tekenprogramma van Windows). Naast alle gewone fotobewerkingen kun je in Paint.NET tekenen, selecties maken, delen van een afbeelding klonen, en in meerdere lagen werken. Zo kun je ook fotocollages maken. Dit programma is minder krachtig dan GIMP, maar wel eenvoudig in gebruik.
Platform: Windows XP, Vista, Windows 7, Windows server 2003 met .NET Framework.
Nederlands: Nee.
Gratis: Ja.

Picasa
Handig programma om foto's te organiseren en te bewerken. Picasa voert alle gewone fotobewerkingen uit: uitsnijden, verkleinen, rode ogen wegwerken, en voegt ook effecten toe. Je kan er níet mee tekenen. Het biedt veel mogelijkheden voor het opslaan en delen van foto's: foto-albums op CD/DVD zetten, slide-shows maken en online foto-albums. Uitleg over het werken met Picasa is te vinden op: Picasa handleiding.
Platform: Windows XP, Vista, Windows 7, Mac OS X, Linux.
Nederlands: Ja.
Gratis: Ja.

Irfanview
Klein programma om foto's te bewerken, en bestanden om te zetten. Irfanview kan zeer veel beeldformaten aan, en gewone fotobewerkingen uitvoeren: uitsnijden, verkleinen, verscherpen, helderheid en contrast aanpssen, rode ogen wegwerken, spiegelen, roteren, tekst plaatsen, wallpapers maken, panoramafoto's maken, effecten gebruiken, enzovoorts. Irfanview bevat ook een tekenpalet om lijnen en vormen te tekenen, in te kleuren, en delen van een afbeelding te klonen.
Platform: Windows 98, ME, NT, 2000, XP, 2003, Vista, Windows 7, Windows 8.
Nederlands: Ja (op de website is een taalplugin te downloaden).
Gratis: Ja, voor privé-gebruikers.

GIMP
Dit Open Source programma heeft de mogelijkheden van een professioneel grafisch pakket, zoals Adobe Photoshop. Werken met zo'n programma is niet gemakkelijk. Naast alle gewone opties kun je o.a. tekenen, in meerdere lagen werken, selecties maken, maskers en kleurverlopen gebruiken. Via het online netwerk van GIMP kun je informatie en plugins vinden, en hulp vragen aan medegebruikers.
Platform: Windows XP, 2000, 2003, Vista, Windows 7, Windows 8, Mac OS X, Linux, Sun OpenSolaris, FreeBSD.
Nederlands: Ja. In Windows installeert GIMP zich in de taal van je Windows versie.
Gratis: Ja.

Zie ook: Visitekaartjes maken
   
© ACL-webdesign 2014