Domeinnamen

Domeinnamen

domeinnaam Iedereen mag een domeinnaam registreren. De registratie van Nederlandse domeinnamen wordt geregeld door het SIDN, en van Belgische domeinnamen door DNS. De registratie van generieke domeinnamen, zoals .com en .net, wordt geregeld door het internationale ICANN.

Als privé-persoon kun je niet direct registreren bij deze instanties. Je hebt hiervoor een Internet Service Provider nodig: een bedrijf dat internetdiensten aanbiedt. Als je een domeinnaam registreert via een provider komt deze gewoon op jouw naam te staan.

Let op: een domeinnaam is niet hetzelfde als een website. De domeinnaam is alleen een naam, zoals mijndomein.com. Als je op dit domein een website wilt plaatsen, heb je ook webhosting nodig.

Welke domeinnamen zijn er?

Landennamen: zoals .nl .be .de en .eu
Zie de complete lijst: Landen domeinnamen

Generieke domeinnamen: zoals .com .org .net en .travel.
Zie de complete lijst: Generieke domeinnamen

Wat kost het?

Registratie van een domeinnaam kost een vast bedrag per jaar. Soms komen daar eenmalige kosten bij. De tarieven verschillen per soort naam, en per provider. Soms zijn er aanbiedingen: het eerste jaar geldt een verlaagd tarief. Een webhostingpakket is vaak inclusief de registratie van een domeinnaam.

Gratis domeinnaam

Dot TK
Ook .tk domeinnamen zijn gratis te verkrijgen. Er wordt wel een blok met links bovenaan de pagina geplaatst.

Welke domeinnamen zijn nog vrij?

Op deze websites kun je opzoeken of een domeinnaam vrij is:

SIDN - Nederlandse domeinnamen.
DNS - Belgische domeinnamen.
UWhois, Internic - Generieke domeinnamen en landennamen.
EURid - EU domeinnamen.

Vaak is het moeilijk om een domeinnaam te kiezen: de eerste keus is meestal niet beschikbaar. Er zijn speciale websites om naar alternatieven te zoeken: domeinnamen vinden.

Zie ook: Webhosting
Zie ook: Gratis website
   
© ACL-webdesign 2014