Webhosting

serverWie een website op internet wil plaatsen, heeft webhosting nodig. Dat is een plek op een webserver: een computer die 24 uur per dag verbonden is met internet. Je huurt zo'n plek bij een hostingprovider.

Als je gebruik maakt van een gratis website of weblog heb je geen webhosting nodig: dit soort diensten zijn inclusief hosting.

Op deze websites kun je hostingpakketten vergelijken, en ervaringen van gebruikers lezen: Hostingbedrijven en Webhosting Info.

Hoe kies ik het juiste pakket?

De tarieven van webhosting kunnen uiteenlopen: van tien tot honderden euro's per jaar. De prijsverschillen ontstaan door:
 1. Dedicated of virtual hosting
  Bij dedicated hosting staat de website op een eigen computer. Bij virtual hosting staat de website op een computer met meerdere websites. Dit laatste is goedkoper.
 2. Omvang van het pakket
  Bijvoorbeeld: hoeveelheid schijfruimte, mailadressen en dataverkeer.
 3. Opties
  Bijvoorbeeld: inclusief domeinnaam, mogelijkheid om een database op te zetten, ondersteuning van programmeertalen, webstatistieken.
 4. Kwaliteit van de server
  De snelheid en betrouwbaarheid van webservers is verschillend.
 5. Licentie kosten
  Hosting op een Linux server - die gebruik maakt van Open Source software - is goedkoper dan hosting op een Windows server.
 6. Service
  Goedkope providers bieden weinig service: geen telefonische helpdesk.
 7. Looptijd van het contract
  Langlopende contracten zijn goedkoper dan kortlopende contracten.

Hobby website

Voor een hobby website - webpagina's met tekst en foto's - volstaat een eenvoudig pakket. Als er veel muziek of video wordt geplaatst is er meer schijfruimte nodig, en kan het dataverkeer sterk oplopen. Als er formulieren, polls, een gastenboek, en dergelijke in de website komen zullen er scripts gebruikt worden op de server. Sommige hostingproviders bieden deze scripts zelf aan, anderen staan toe dat je eigen scripts gebruikt.

Professionele website

Voor een uitgebreide of zakelijke website is het meestal nodig om een Content Management Systeem (CMS) op te zetten. Hierbij hangt het van de gebruikte techniek af aan welke eisen het webhosting pakket moet voldoen. Voor zakelijke websites worden uiteraard hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van de server en de geboden service.

Gratis webhosting

DeDS is een Nederlandse vereniging die gratis hosting biedt voor niet-commerciƫle websites. Er wordt geen reclame geplaatst. De domeinnaam ziet er bijvoorbeeld zo uit: home.deds.nl/~pipo/.


Zie ook: Gratis website
Zie ook: Domeinnamen

   
© ACL-webdesign 2014